Implantaten

 

Door het slinken van het kaakbot kan een prothese los gaan zitten; het heeft niet meer voldoende houvast op de kaak. Een loszittende prothese is hinderlijk met eten en spreken en de drager kan er erg onzeker van worden.

Sinds enige tijd is het mogelijk om op relatief eenvoudige wijze implantaten in de kaak aan te brengen, waarop het gebit simpelweg wordt ‘vastgeklikt’. Was het plaatsen van implantaten vroeger een forse ingreep, tegenwoordig is het een patiëntvriendelijke behandeling. Voor het plaatsen van implantaten werkt uw tandprotheticus nauw samen met een implantoloog. De voordelen zijn duidelijk: geen pijn meer en ongehinderd kauwen, bijten en lachen, waardoor uw zelfvertrouwen toeneemt. Bovendien helpen implantaten om uw gezicht haar natuurlijke vorm te laten behouden, doordat het kaakbot minder snel slinkt.

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in uw kaak wordt geplaatst. De implantaten komen op de plaats waar vroeger uw tanden stonden. Meestal is het niet nodig voor iedere tand een implantaat te plaatsen: om een prothese goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag, omdat deze materialen niet door het lichaam worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. De plaatsing ervan gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. De zorgverzekeraars geven tegenwoordig gelukkig steeds vaker toestemming voor implantaten in de bovenkaak. Na een herstelperiode van zes tot twaalf weken kunt u het gebit op de implantaten gebruiken. Tot deze tijd kunt u uw oude prothese gewoon blijven dragen: uw tandprotheticus zorgt voor tijdelijke aanpassingen.

Een enkele keer kan blijken dat uw kaken achteraf toch niet geschikt te zijn voor implantaten, ondanks gedegen onderzoek vooraf. In ongeveer 1,5% (onderkaak) tot 5% (bovenkaak) van de gevallen is er sprake van een tegenvallend resultaat. Het implantaat groeit niet vast of kan na verloop van tijd weer los gaan zitten. Het implantaat kan dan pijnlijk aanvoelen en zal moeten worden verwijderd. Zijn de implantaten eenmaal verwijderd, dan zullen het kaakbot en het tandvlees normaal genezen. Na drie tot zes maanden kan een nieuw implantaat worden aangebracht. Roken en diabetes hebben een negatieve invloed op het vastgroeien van de implantaten.

Contactgegevens

Tandprothetische praktijk Michiel Roebroek

De Genestetlaan 247
2522 LJ Den Haag

(070) 3946834
info@kunstgebitdenhaag.nl

Privacyverklaring | Copyright by Tandprothetische praktijk Michiel Roebroek | Created by