Onderhoud

 

Een tandprothese moet – net als eigen tanden en kiezen – goed worden verzorgd. Als u uw nieuwe gebit niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er voedselresten op en/of onder achterblijven. Verwijdert u die niet tijdig, dan kan uw tandvlees gaan ontsteken.

Uw tandprotheticus beveelt u aan om uw prothese na elke maaltijd te reinigen. Dit kunt u het beste doen met een speciale protheseborstel, lauw-warm water en (vloeibare) zeep. Gewone tandpasta schuurt teveel. Mocht u toch tandpasta willen gebruiken, kies dan een variant zonder fluor; dit is namelijk het bestanddeel dat schuurt. Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor kunstgebitten, verkrijgbaar bij de drogist. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden.

Een schoon kunstgebit moet glad aanvoelen. Het kan wel eens voorkomen dat zich tandsteen op de gebitsprothese vormt, dat lastig te verwijderen is. U kunt de prothese een nacht in een bekertje met keukenazijn leggen. ’s Ochtends kunt u het tandsteen dan van uw prothese afborstelen. Gebruik nooit heet water, bleekmiddel of schuurmiddel!

Het tandvlees, waar uw prothese op rust, heeft wel wat te lijden van de prothese. U moet uw kaken dan ook goed verzorgen. Masseer minstens één keer per dag het tandvlees en de tong met een zachte tandenborstel, eventueel met wat tandpasta. Om uw mond de nodige rust te geven, verdient het de aanbeveling om de prothese voor het slapen uit te doen. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan in ieder geval het ondergebit uit, zodat de druk van de kaken is. Bewaar de prothese in een bakje schoon water.

Dan nog even dit:
Uw nieuwe gebitsprothese zal niet meteen echt lekker zitten. Hij voelt onwennig en anders. In het begin zult u misschien naar uw gevoel vreemd praten. U slist bijvoorbeeld, of bepaalde klanken zijn anders dan u was gewend. Dat komt omdat uw mond en tong nog moeten wennen aan de prothese. Oefenen helpt veel: hardop voorlezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

Wat vaak niet vanzelf overgaat is pijn. Een nieuwe gebitsprothese zit strak tegen uw kaken aan: op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, ook wel drukplaatsen genoemd. Door kleine en eenvoudige correcties van de tandprothese kan de tandprotheticus deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese, maar bel even naar de praktijk.

Contactgegevens

Tandprothetische praktijk Michiel Roebroek

De Genestetlaan 247
2522 LJ Den Haag

(070) 3946834
info@kunstgebitdenhaag.nl

Privacyverklaring | Copyright by Tandprothetische praktijk Michiel Roebroek | Created by